Gastronómia

Orientálne pochúťky / Jordansko.sk

Jedlo a pitie

V arabských krajinách je stolovanie významnou súčasťou kultúry krajiny a výrazom priateľstva a pohostinstva. Ako hostitelia sú Jordánci obzvlášť milí, a stáva sa, že hosťa pozvú nezištne aj domov.

Dúšok čaju / Jordansko.sk
Dúšok čaju / Jordansko.sk

Osobne sa presvedčte, že ich gastronómia stojí za pozornosť. Predtým však skúste z našej informačnej „ochutnávky“…

Predjedlá

Kuchyňa v Jordánsku pozostáva z viacerých chodov a rôznorodého predjedla nazývaného mazah, podávaného s tenkým chlebom a rôznymi pomazánkami. Napríklad pyré z hrášku a pomletých sezamových zrniečok nazývané hummus je veľmi chutný.

Booking.com

Jedlo z Jordánska / Jordansko.sk
Jedlo z Jordánska / Jordansko.sk

Ako tradičná súčasť raňajok sa podáva ful medames, čo je uvarená hnedá fazuľa s cesnakom a olivovým olejom. Rôzne vyprážané taštičky plnené mäsom, špenátom alebo syrom sú súčasťou raňajok ako predjedlá. Šalát z čerstvého petržlenu, paradajok, jarnej cibuľky s olivovým olejom a citróna je tabouleh. Vychutnajte si dary ich prírody remeselne pripravené pre Vaše chuťové poháriky!

Hlavné jedlo

Jordánske úžasné národné jedlo Mansaf

Hlavné jedlo má základ v národných jedlách z tiav, oviec a jahniat. Špecialita beduínov Mansaf, ťavie mäso s ryžou a jogurtovou omáčkou, je národným jedlom. Kebab je grilované mäso. Špeciality z jahňacieho, hovädzieho a mletého mäsa ponúkajú skoro všetky reštaurácie.

Grilované kurča / Jordansko.sk
Grilované kurča / Jordansko.sk

Farooj je obľúbená špecialita z grilovaného kurčaťa, podávaná so šalátom a chlebom. V Jordánsku sa ryba podáva pomerne zriedka, aj keď špecialitou je varená s citrónom. Vzhľadom na moslimské náboženstvo sa bravčové mäso nikde neponúka, ani nepredáva.

Zákusky

Zákusky sú veľmi rôznorodé – od príliš sladkých, orechových, syrových, ako je Kanafa, alebo Ataif, čo sú malé šišky plnené orechmi alebo syrom.

Tradiční arabský dezert Kanafeh / Jordansko.sk
Tradiční arabský dezert Kanafeh / Jordansko.sk

Po puding Mohallabiya, poliaty pomarančovou alebo ružovou šťavou. Inak, práve zákusky preslávili už v dávnej minulosti orient. Tie z Jordánska nie sú v tomto smere výnimkou.

Nápoje

Sahlab je akýsi druh mliečneho nápoja s pistáciami a škoricou, ochutený rôznymi pochutinami. Keď ste v teréne a začnete pociťovať smäd, siahnite po fľaši so zahraničným ci domácim nápojom.

Predaj nápojov / Jordansko.sk
Predaj nápojov / Jordansko.sk

Nájdete ho v každom obchodíku, stánku na ulici či pri turistických trasách u predajcoch suvenírov.

Ako to chodí v reštauráciách

Hosťovi v reštauráciách ponúknu najprv predjedlo v rôznych variáciách, napríklad mazah s tenkým chlebom khubz alebo eish, a často padne otázka, či chce hosť pokračovať aj v hlavnom jedle, nakoľko z predjedla sa bohato nasýti. Tak ako, už máte chuť naživo otestovať jordánsku gastronómiu?

Konzumácia v reštaurácii / Jordansko.sk
Konzumácia v reštaurácii / Jordansko.sk

Dovolenka v Jordánsku s hotelom all inclusive je síce tiež riešením, ak ste veľmi opatrný a chcete zažiť túto destináciu, jej pohostinnosť. Ale keď sa predsa len osmelíte a vyrazíte do ulíc, miestnych reštaurácií, stravovacích podnikov, vychutná si Vaša papuľka iné nebíčko! Kto preferuje tradičnú kuchyňu, nemal by sa jej vyhýbať ani v cudzine.

Arabská, turecká a americká káva

V malých šálkach sa v Jordánsku podáva silná arabská káva, často s kardamónom. Najmä v turistických centrách sa podáva aj bezkofeínová turecká a americká káva. Arabská káva sa zvyčajne podáva aj pri formálnejších príležitostiach.

Arabská káva / Jordansko.sk
Arabská káva / Jordansko.sk

Čaje s príchuťou mäty alebo šalvie sú v Jordánsku takmer všadeprítomné. Ak je turista pozvaný na šálku čaju alebo kávy v obchode, vhodné je takéto pozvanie prijať.

Fajčenie nielen vodnej fajky

V Jordánsku je fajčenie rozšírenejšie ako v Európe, a pre nefajčiarov v reštauráciách a hoteloch nie sú vymedzené zóny. Zaujímavou skúsenosťou je fajčenie tradičnej vodnej fajky – nargileh, v reštauráciách i kaviarňach.

Vyskúšajte ochutenú vodnú fajku v jednej z mnohých kaviarní v Ammáne!

Vybrať si je možné z rôznych chutí, no odporúča sa nevťahovať dym do pľúc. Vodná fajka funguje na princípe ochladzovania dymu prebublávaného cez studenú vodu, v ktorej sa zachytávajú hrubé nečistoty – ako je napríklad vytečená melasa z tabaku alebo popol z vyhoreného uhlia.

Konzumácia alkoholu

Mimo obdobia ramdánu sa alkohol ponúka v reštauráciách a baroch. V ponuke sú destiláty, rôzne značky pivá a jordánske vína. V supermarketoch je možné kúpiť aj alkohol.

Aqaba - Bar námorného klubu / Jordansko.sk
Aqaba – Bar námorného klubu / Jordansko.sk

Araq je anízový destilát, podobný gréckemu Ouzu, a pije sa miešaný s vodou a ľadom. Pitie alkoholu na verejnosti sa neodporúča. Jordánsky kráľ Abdalláh II. už v roku 2001 schválil vládny zákon, zakazujúci občanom mladším ako 18 rokov kupovať či konzumovať alkohol, drogy či narkotiká.

Európska kuchyňa a americký fast-food

V krajine je bohatý výber reštaurácií, ktoré sa špecializujú aj na európske jedlá, rýchle občerstvenia a americké fast-foody. Aj jordánska gastronómia má teda všelijaké podoby, aj ju zasiahla globalizácia.

McDonalds je všade... / Jordansko.sk
McDonalds je všade… / Jordansko.sk

Počas ramadánu sú reštaurácie cez deň zatvorené a otvárajú ich po zotmení.

Prepitné

Domorodci očakávajú za služby v reštauráciách a hoteloch prepitné 5 – 10 %, pri jazde taxíkom sa suma zaokrúhľuje. Často výraznou časťou príjmu obyvateľstva je bakšiš, arabské pomenovanie prepitného. Nosič batožín očakáva napríklad 0,5 – 1 JOD, podobne aj upratovačka v hoteli za jedno upratanie miestnosti. Taktiež prepitné očakáva aj vodič autobusu a sprievodca.

...

Zdieľaj to